неделя, 29 август 2010 г.

Контактите са важни


Как се започва собствен бизнес? На първо място ти трябва идея, след това може би някакъв план, за да разбереш какви ресурси ти трябват и въобще как да задвижиш нещата. След като разбереш това, ти е необходим начален капитал.
Добре, а от там накъде??? Зависи какъв е предметът на бизнеса - нужна ти е фирма, помещение за офис или магазин, или пък склад, персонал, стоки, които да продаваш, или суровина, с която да произвеждаш.
Дотук добре, но всичко това отнема доста време. Ако си сам, трудно ще пробиеш бързо. Контактите са много важни в случая. Добре е да споделиш с твоите приятели и познати, че си стартирал собствен бизнес и да им презентираш стоките, да ги поканиш да станат твои клиенти или партньори по някакъв начин. Трудно е веднага човек да се сети за свои контакти. Затова в помощ идват списъците. От къде можеш да изровиш всички твои познати:
- мобилния ти телефон - имаш толкова много контакти, които държиш в твоя или твоите мобилни телефони. Някои от тях дори не си използвал доста отдавна. Други не са ти потребни особено често. Изкарай от контакт листата си всички имена и телефони. Опитай се да се сетиш всеки отделен човек от къде го познаваш и с какво се занимава. Това може да ти е от полза.
- Фейсбук - ако имаш профил в тази социална мрежа, това ще ти бъде изключително удобно. Във фейсбук е изключително лесно да си направиш фен страница на бизнеса или ако имаш собствен сайт - на сайта. Също можеш да дадеш повече информация за твоя бизнес чрез съобщения, линкове или споделени клипове и снимки.
- Линкедин - слабо използвана мрежа в България, но по този начин също можеш да презентираш твоя бизнес и да намериш контакти.
- Стария и новия ти визитник или събраните визитки в портфейла или чантата ти. Разрови се и виж какви контакти можеш да събереш и от там.
- Интернет пощите ти.
- Скайпа.
- Туитър - можеш да публикуваш кратки съобщения, които да дават повече информация за развитието на твоя бизнес.
- Случайни срещи - при всяка среща на познат на улицата, в заведение или някакво събитие събирай координати, телефони и имена.
- Нови запознанства - по същия начин използвай момента да размените контакт и визитки.
- Контакти на твои приятели и познати - питай и твоите приятели биха ти помогнали да те насочат към хора, които биха проявили интерес към твоята бизнес дейност.

Заповядайте да се запознаете с моя бизнес, станете потребители и печелете, докато правите ежедневните си разходи във всички обекти на БулММ: https://www.bulmm.com:4435/?r=IRKnX64dAOxBkCELrYhtDZGsjVq90270

Няма коментари:

Публикуване на коментар